Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mezőfalvi győztes!

2013.10.07

 

Az V. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozót október 5-én rendezték meg Mezőfalva templomában. Négy kar - két női és két vegyes - versengett ezúttal a vándordíjért.

 

Kristofory Valter plébános megnyitóját követően a rendezvény két fővédnöke is mikrofon mögé lépett. Előbb Mezőfalva polgármestere, Márok Csaba mondott beszédet arról, hogy ez már az ötödik év és a nőikar, valamint ez a program nagyon fontos községünk életében. A koncert után pedig Dékány Árpád Sixtus zirci főapát emlékezett meg Dréta Antalról, aki ugyan nehéz ember hírében állt, megosztotta közösségét, de vasakarattal hajtotta végre a reá bízott terület modernizálását. A főapát egyébiránt rendkívül barátságos és közvetlen ember, akitől megtudtuk, hogy Nagyvenyimen is dolgozott, és Dunaújvárosban járt fodrászhoz…

 

A Nyulasiné Lakos Angéla vezette mezőfalviak kezdték a sort: kellő magabiztossággal, tartalmas és színvonalas blokkot adtak elő. Kuriózumként három énekes még a magaslati szószéken is énekelt!

v.-dreta3..jpg

A nagyvenyimiek következtek eztán: ők is láthatóan összeszokott csapatot alkotva örvendeztettek meg bennünket előadásukkal.

 

A Viadana Kamarakórus más kategória. Egyrészt, mert vegyes karról van szó; másrészt, mert sokan vannak a dunaújvárosiak, harmadrészt pedig, mert csodálatosan, professzionalista módon énekelnek! Fantasztikus kánonokat és együttes énekléseket hallhattunk tőlük.

 

A Vox Mirabilis vegyes kar zárta a sort. A székesfehérváriak kisebb együttessel érkeztek, ám így sem vallottak szégyent. Sőt! Volt köztük egy olyan énekes, akinek női, csodálatos hangja betöltötte a templomot, szólója angyali hangként érintette meg a publikumot…

 

Apropó, templom. Megint megállapíthattuk: az épület akusztikája egyedülállóan pazar! Itt koncertet adni élmény lehet, hallgatni meg pláne az.

 

A szünetben a helyi általános iskola zeneművészeti oktatásában pallérozódó diákjai töltötték ki a perceket.

 

A háromtagú zsűrinek nehéz dolga volt. Mint Könyves Ágnes elnökasszony utóbb el is mondta a közönségnek, mindenkire jutottak szavazatok (a karvezetőket is megkérdezték). Elöljáróban Ágnes bevezette a hallgatóságot az énekkarok kulisszatitkaiba. Összefoglalva elmondta, hogy ma már hiába beszélünk amatőr társaságokról; teljesítményben, repertoárban már igencsak profivá kezd válni ez a „szakma”. Megtudhattuk azt is, hogy miként építhető fel egy ilyen kórus, mire kell figyelni, mik az alapvető szempontok.

v.-dreta4..jpg

A győztes ezúttal a Mezőfalvi Nőikar lett! Az öt év során először! A zsűri elnökének indoklásában elhangzott: hihetetlen fejlődésen vannak túl a mezőfalviak, akik évről évre egyre jobb teljesítménnyel rukkolnak elő, idén pedig még soha nem tapasztalt összhangban adták elő műsorukat!

v.-dreta1..jpg 

Záróakkordként, a bankett előtt, egy közös együtténeklés is megvalósult a helyi Dréta-szobornál, élményt nyújtó, fantasztikus kivitelezésben!

v.dreta2..jpg

 

 

Bán Balázs

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.