Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Keszthelyi Dalünnep

2013.07.01

 

A Mezőfalvi Nőikar szereplése a Keszthelyi Dalünnepen

 

Nagy kalandra vállalkozott a Mezőfalvi Nőikar júniusban. Azt már megszokhattuk, hogy Fejér megyében, esetenként Budapesten is szívesen vendégszerepel településünk kórusa, de többnapos fesztiválon még soha nem vett részt. A Keszthelyi Dalünnep egy országos szintű kórustalálkozó, amelyen 2013. június 21-22-én összesen 28 énekkar lépett fel. Két kategóriában indulhattak az amatőr kórusok: egyházi zene és világi zene műfajban. Az első napon Keszthely központjában a Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban mutatkoztak be az egyházi kórusok. Az ünnepélyes megnyitón C. Tóth Zoltán beszámolt arról, hogy a jelenlegi dalünnep eredete több mint 100 éves múltra tekint vissza, hiszen 1910-ben jelent meg az első felhívás az alábbi szöveggel:

Hozzátok intézzük szavainkat, kik felkent hirdetői, ihletett ajkú művelői és lelkes terjesztői vagytok az édes, kedves magyar dalnak, hozzátok szólunk, kedves dalos testvéreink.”

 

Azóta kisebb-nagyobb szünetekkel, de rendszeresen vendégül látja Keszthely az énekkarokat. A cél 100 év alatt sem változott: bemutatkozási lehetőség biztosítása és az együtt éneklés örömének megtapasztalása. Ez utóbbi célt az is szolgálja, hogy számos összkari művet kérnek a szervezők, melyeket kiemelt alkalmakkor énekelnek el együtt a jelenlévő kórusok. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy minden összkarban részt vehettünk, mely óriási élményt jelentett számunkra.

 

A világi zene kategória helyszíne a Balaton Múzeum volt. Mindkét kategóriába 20-20 perces műsorral lehetett nevezni. Idén nem kértük a Mezőfalvi Nőikar minősítését, mert jelenleg érvényes a legutóbb megszerzett „arany” minősítés, de terveink szerint két év múlva ezen a téren is megméretjük magunkat.

2013-06-21-23_dalunnep.jpg 

A program különlegességét az adja, hogy utcai zenélésre is hívják az énekkarokat. Keszthely több pontján - pontos beosztás szerint - egyszercsak megjelenik egy-egy kórus, és minden bevezető nélkül énekelni kezd. A járókelők, a turisták is nagy örömmel fogadták a zenei „flash mob”-okat, miközben mi magunk is jól szórakoztunk. A Mezőfalvi Nőikart a Piac térre és a Balaton parti Zenepavilonba osztották be. Szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy nagy sikert arattunk kedvenc népdalfeldolgozásainkkal és Koncz Tímea szólóénekével.

 

A kétnapos ünnep leglátványosabb eleme a péntek esti „Stafétaéneklés” volt. Keszthely központjában, a sétáló utcán gyülekezett a 28 kórus, majd egy-egy kedvenc művet elénekelve egymásnak adták a stafétát. Csodálatosan laza hangulatban telt az utcai koncert, melynek csúcspontja a "Csillagok, csillagok" kezdetű, keszthelyi gyűjtésű dallam közös éneklése volt. Keszthely város polgármestere a községháza erkélyéről köszöntötte nagy szeretettel a résztvevőket, majd fáklyás felvonulás indult a Balaton partjára, ahol közel 800 fős kórus zengte az Istené az áldás és a Forr a világ kezdetű kánonokat. Ezután hajnalig tartó táncos mulatság kerekedett. Nagy élmény volt találkozni mezőfalviakkal, köszönjük, hogy eljöttetek és meghallgattatok minket!

 

A neves zsűri az ünnepélyes zárás után sok jó tanáccsal látta el a kórusvezetőket. A Mezőfalvi Nőikar sok dicséretet és néhány megfontolásra érdemes instrukciót kapott a zsűritagoktól, melyeknek, reméljük, nagy hasznát vesszük a két év múlva esedékes Keszthelyi Dalünnepen.

 

Ezúton is köszönjük Mezőfalva Nagyközség Önkormányzatának civil szervezeti támogatását és a kórustagok egyéni felajánlásait, mely anyagi segítségek nélkül nem juthattunk volna el erre a csodálatos rendezvényre.

 

                                                                   Nyulasiné Lakos Angéla

                                                                         karvezető

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.