Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


IV. Dréta Kórustalálkozó

2012.10.15

 

Ünnep a javából: kórustalálkozó és születésnap

 

2012. október 6-a különlegesen fontos nap volt számomra több okból is, hiszen ezen a napon tartottuk a Dréta Antal IV. Egyházzenei Kórustalálkozót. Egyrészt a falu ünnepei közül a búcsú mindig kiemelt szerepet kap, melyet egyházi ünnephez, a templom avatásához kötünk, másrészt a Mezőfalvi Nőikar idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, amely jó alkalom egy kis összegzésre, ünneplésre.

 

Az egyházzenei találkozón ezúttal 4 énekkar: két női-, és két vegyeskar vett részt. Százhalombattáról a Szent István Kórust láttuk vendégül, visszatért a tavalyi győztes Dunaújvárosi BonaVox Nőikar, és állandó résztvevőnk a Viadana Kamarakórus is fellépett. Sajnos betegség miatt lemondta a koncerten való szereplést a székesfehérvári Vox Mirabilis kórus.

 

Krisztofori Valter atya ünnepi szavai és Márok Csaba polgármester köszöntője után a Mezőfalvi Nőikar lépett színpadra. A 15 éves születésnap kapcsán sok mindent végiggondolva állítottam össze a műsort. Régebben gyakori vendég volt énekkarunkban testvérem, Lakos Zsanett, aki csodálatos szoprán hangjával többször elbűvölte már a mezőfalvi közönséget. A mostani műsorban két műben is énekelt szólót, majd ajándékdalt is kaptunk tőle, melyet nagy örömmel és többen könnyezve fogadtunk. A záró számot, Cesar Frank: Panis Angelicus című darabját – melyben Zsani szintén csodaszép szólót énekelt - a zsűri a különdíjra érdemesnek találta. Bár végül nem mi nyertük el a vándordíjat, nagyon sok elismerést, dicséretet és óriási tapsot kaptunk a közönségtől, és azt gondolom, ez többet jelent számunkra minden díjnál.

 

Először lépett fel a mezőfalvi templomban a százhalombattai Szent István Kórus, akik két hangszerkíséretes és szólóénekre épülő művet hoztak, mellyel csodaszép perceket szereztek a résztvevőknek.

 

A Dunaújvárosi BonaVox Nőikar a tőlük megszokott különleges módon, a templom különböző pontjain felállva kezdték meg műsorukat, majd két művet adtak még elő, melyek közül a Thomson: Alleluja című mű nyerte el legjobban a zsűri tetszését.

 

A Viadana Kamarakórus is rövid, de mutatós műsorral készült: magyar szerzők a capella (kíséret nélküli) darabjaiból válogattak. Kocsár Miklós: Hálog, hasadj meg című darabja volt a koncert záró- és egyben a győztes kórusműve is. Gratulálunk!

 

A zsűri döntése alatt – ahogyan azt a korábbi években is megszokhattuk – a Petőfi Sándor Általános Iskola művészetoktatásában tanuló növendékek mutatták be tudásukat: elsőként Aszalay Anna zongorázott, majd Jassó Mária fuvolázott nagy sikerrel.

 

Újdonságot jelentett, hogy csatlakoztunk egy jótékonysági akcióhoz. A Gyimesközéplokban található Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium számára felajánlott óriási könyvállomány kijuttatásához kértünk és kaptunk adományokat. A közel 10.000 Ft-os összeget nagy köszönettel fogadták az akció szervezői.

 

A koncert befejezése hagyományosan a Soli Deo Gloria című kánon, melyet idén új környezetben, a Dréta Antal szobornál énekeltünk el. Felkerekedtünk a templomból, majd énekkarok és a közönség együttesen vonult át a szoborhoz, ahol Kurucz Gergely vezényletével remekül szólt az összkar.

image00045.jpg

Fotó: Horváth László - mezohir.info 

Kicsit bensőségesebb ünneplés vette kezdetét az iskolában a koncert után. A Mezőfalvi Nőikar életének elmúlt 15 évét igyekezett dokumentálni az oklevelekből, emléklapokból és fotókból álló kiállítás, melynek összeállításában nyújtott segítségét ezúton is köszönjük Jaksics Erzsébetnek. Sok-sok kedves emlék, koncertélmény elevenedett meg számunkra is. Meghatottan és viccelődve idéztük fel Nemesné Tichy Ritával a kórus alapító karnagyával a régi emlékeket, melyek ma is megmelengetik szívünket. Az ünnepi torta kiosztása előtt köszönetet mondtam a kórus tagjainak a 15 éves önzetlen művészi teljesítményükért, és az e mögött álló megfeszített munkáért. Köszönöm, lányok!

image00048.jpg

Fotó: Horváth László - mezohir.info

Végül pedig ezúton is szeretném megköszönni a képviselőtestület támogatását és elismerését, melyet sok év óta érzünk, tapasztalunk. Köszönjük az anyagi támogatást, melynek segítségével igazán ünnepélyes fellépő ruhával lephettük meg magunkat a születésnapunkon.

 

Nyulasiné Lakos Angéla

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.