Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pazar volt!

2013.12.17

 

2013. december 14-én este az ember, ismerve néptáncosaink kvalitásait, nagy várakozással tekintett a jubileumi előadás elé. Az érdeklődő biztos lehetett benne, hogy itt valami nagyon nagy eseménynek lehet részese.

image00099.jpgimage00020.jpg

A várakozásokat azonban alaposan felülmúlta az immáron 55 éves Mezőfalvi Néptáncegyüttes! Óriási fesztivált csaptak a színpadon, fergeteges táncok kerültek színpadra. És a fellépők számáról, valamint koráról nem is beszéltünk. Nos, nagyszerű érzés volt nyugtázni, hogy nincs veszélyben ez a műfaj községünkben. Iskolai, sőt már óvodai szinten is elkezdődik a szakmai munka, amely ível egészen a megérett felnőttkorig, és azon is túl… Merthogy gyerekek és felnőttek hihetetlen odaadással tették magukat oda, elvarázsolva ezzel a népes publikumot. Külön kuriózumot jelentett, hogy „a régiek” is összeálltak. Mi az, hogy! Azok a régi beidegződések, azok az ezerszer begyakorolt mozdulatok (mégha egyes állítások szerint nem is olyan gyorsan), de cefetül visszajöttek!

 

Ezt látni kellett! A teljesség igénye nélkül volt itt „üveges tánc” (hogy nem esik le a félig töltött üveg lányaink és asszonyaink fejéről?), volt gyertyás tánc (hogy nem aludt el egyetlen gyertya sem fiaink és férfijaink tánca közben?).

image00290.jpgimage00132.jpg

Volt szólótánc (hogy lehetett hosszú perceken át egyedül fergetegesen ropni oly lazán és könnyedén?); volt össztánc, amikor a fellépők jórésze a színpadon táncolva hozta létre a kavalkádot (hogy fértek el annyian?)…

  

Ez az az esemény, ahol a cikkíró nem szívesen emel ki senkit sem név szerint. Mert mindenkit külön-külön ki kellene! A vezető Szárszó Lajostól, és a régió néptánc-életének „pápájától”, Wünch Lászlótól kezdve a születésnapos Feke Jutkán, a főszervező Baratiné Hevesi Incin, a „szólótánc-király” Szárszó Bencén és a gyerekszekció „főnőkasszonyán”, Csonka Emesén át az elnyűhetetlen Marosi Istvánig és Mahovics Istvánig nagyon hosszú a névsor. Így aztán ettől „eltekintenék”.

image00034.jpgimage00379.jpg

Óriási húzás volt néptáncosainktól, hogy élő zenei kísérettel(!) „nyomták le” tíz perc szünet közbeiktatásával a majd’ kétórás koncertet. Ez a tény végképp utánozhatatlan egyediséget kölcsönzött a produkciónak. A hangosítás pedig természetesen zökkenőmentes volt, köszönhetően Nagy Józsefnek és Palló Jánosnak. Itt illeti köszönet azt a szépszámú támogatót, akik lehetővé tették e nívós rendezvény megvalósítását!

 

A finálé is pazarul sikerült, ahol újfent kiderült: nemcsak Mezőfalván szeretik, de nagyon ezt a társaságot, hanem bizony a környéken lévő tánccsoportok is! A sok-sok jókívánság és ajándék is ennek adta tanúbizonyságát!

image00053.jpgimage00403.jpg

Végezetül pedig egy remek hírrel zárnám ezen írást: többen megerősítették, hogy január közepétől „a régiek” péntekenként újra összejárnak próbálni a Kiss Kálmán Művelődési Házba. Na, nem véresen komolyan, csak mértékkel, ám azért olyan szinten, hogy a 2014-es községi rendezvényeken akár velük is találkozhatunk majd. A színpadon!

  

Bán Balázs

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.