Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mezőfalvi Néptáncegyüttes

 

Ötvenöt éve! 1958. decemberében alakult meg az akkori ÁFÉSZ égisze alatt, Seszták József kultúrfelelős, és Domonyek András elnök segítségével a Mezőfalvi Néptáncegyüttes.

 

A tánckar első vezetője 1971-ig Bánáti Béla volt. A tánckar működését a kezdeti időkben Galambos Pálné, Márta néni tanárnő karolta fel, aki a ruhákat rendezte, kezelte, valamint az együttes pénzügyi feladatait is ellátta, sőt, az utánpótlás nevelés fontosságára is ő hívta fel a figyelmet. Ő sajnos most már nem lehet közöttünk, hiszen 2007-ben vettünk tőle örök búcsút... 

image00413.jpg

1971-ben történt az első nemzedékváltás. Ekkor Wünch László vette át a néptáncegyüttes irányítását. Nem sokkal később már a községi Tanács is a csoport mellé állt, amikor átvette annak anyagi támogatását. Ebben az időszakban számos találkozón vett részt az együttes, melyekről szép díjakkal térhettek haza a táncosok. Már ekkor kialakult az a néptáncegyüttesek közötti testvéri kapcsolat, mely azóta is töretlen. Laci bácsi idejében kezdődött, és egy kisebb megtorpanást követően újjáéledt az a néptáncos tábor, melyen találkozhatnak és tanulhatnak is egymástól a görög táncokon át a sváb hagyományokig a testvéri kapcsolatot ápoló csoportok. Wünch László több mint negyed évszázadon át, 27 évig irányította a Mezőfalvi Néptáncegyüttest! Köszönjük szépen! Isten éltessen Laci bácsi!

image00269.jpg

Az együttes vezetését ezután Farkas Anikó vette át, aki 3 éven át, gyermeke születéséig volt az együttes vezetője. Köszönjük, Anikó!

 

Anikótól én örököltem ezt a nemes feladatot, és köszönöm mindenkinek, hogy azóta is köztetek lehetek!

 

A Mezőfalvi Néptáncegyüttes óriási sikerrel többször is szerepelt határainkon kívül Szlovákiában, Németországban és Erdélyben is. Ezek a lehetőségek azonban mostanra teljesen leszűkültek, így nagy nyilvánosság előtt azt kérjük a község mindenkori vezetőitől, hogy segítsék abban az 55 éves együttest, hogy Mezőfalva hírnevét öregbítve például új, ausztriai testvértelepülésének lakóinak is bemutathassuk néptánc műsorunkat.

image00408.jpg 

Nagyon örültem annak, hogy megkeresett bennünket Kisné Németh Anita, aki fáradságot, időt sem kímélve szállt be a közös munkába. A közelmúltban is szép sikereket értünk el a Röpülj Páva Fesztiválokon, ahol 2012-ben bronz, majd 2013-ban arany minősítéssel jutalmazták Anita koreográfiáját is.

 

Vannak olyan családtagjaink, akik neve egybeforr a táncegyüttessel. Közülük is kiemelkedik Feke Judit, aki 5 évvel ezelőtt már jelképesen szögre akasztotta karakterét, de szerencsére most is itt van közöttünk! Köszönjük, hogy továbbra is számíthatunk Rád, hiszen nélküled működni sem tudnánk! Ő tartja rendben és újítja meg ruhatárunkat, jelmezeinket, és nyugodtan állíthatom, ő az együttes mindenkori anyukája!

 

Köszönjük Csonka Emese segítő munkáját is, hiszen nem csak a gyermekek néptánc tanítása terén, hanem a jelmezek és ruhák terén történő segítségével is jelentősen hozzájárul együttesünk működéséhez.

 

Szárszó Lajos

 

 

 

 

Cikkek

Pazar volt!

2013.12.17

55 éves jubileum.

A fotókat Horváth Boglárka és Horváth László készítette.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Mezőfalvi Néptáncegyüttes | Hozzászólások: 0

Mögé nézve

2013.12.17

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Mezőfalvi Néptáncegyüttes | Hozzászólások: 0