Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Londoni siker

2012.07.26

 "Kinyitott" a Budapest Bár

 

A Londoni Kulturális Olimpia keretén belül megszervezett BT River of Music Fesztiválon lépett fel a Budapest Bár együttes 2012. július 22-én a Trafalgar téren, a Londoni Magyar Kulturális Központ támogatásával. A nemzetközi zenei fesztiválon fellépő művészek az Olimpián és Paralimpián résztvevő országokból érkeztek. A Budapest Bár óriási sikert arató zenei produkciója Kelet-Közép-Európát volt hivatott képviselni: a magyar együttes kiemelt és központi szerepet kapva tizenegy különböző országból érkező zenésszel együtt szerepelt a fesztivál Európa színpadán.

 

 A London szívében megrendezésre kerülő fesztivál két nap alatt összesen nyolcvan koncertet kínált a lelkes közönségnek. A Londonban valaha megrendezett egyik legnagyobb zenei esemény színpadai a kontinensek neveit viselték - a Budapest Bár az Európa színpad hangulatát emelte. Ezt ékesen bizonyítja, hogy a hálás közönség táncra is perdült. Az együttes által képviselt kávéházi cigányzenei hagyományokat őrző, filmslágereket és táncdalokat feldolgozó zenei irányzat hatalmas sikert aratott. E zenei kultúra európai gyökerei tették lehetővé hogy mindenki magáénak érezhesse a virtuóz dallamokat. A színpadon még tizenegy másik nemzet rendkívül tehetséges zenészei is felléptek a Budapest Bárral együtt, többek között Melanie Painnel (Franciaország), Tania Saedivel (Ausztria) és Gennadij Desatnikkal (Ukrajna). A sikeres előadás a nemzetközi művészek remek együttműködésének volt köszönhető, ami Farkas Róbert, az együttes vezetője elmondása szerint a vártnál is gördülékenyebben zajlott.

 

A River of Music az Olimpiai Játékokon részt vevő mind a 205 ország zenéjét prezentálta. A nyolcvan együttesben összesen 1500 muzsikus lépett fel.

londoni-csapat.jpg

A londoni csapat

A Budapest Bár-koncertre háromezer néző volt kiváncsi, akiknek körében nagy tetszést arattak a húszas-harmincas évek kávéházainak hangulatát, cigányzenéjét, kabaréit felidéző dallamok.

 

Az együttes számára több szempontból volt fontos a produkció: egyfelől London belvárosában mutathatták be a budapesti kávéházak hangulatát, másfelől a nemzetközi produkció remek apropó lehet további külföldi zenészekkel való együttműködésre. Terveik között szerepel például egy közös fellépés Brian Kellock kiváló jazz zongoristával az őszi Londoni Jazz Fesztiválon. Magyarországon december 30-án láthatunk majd egy különleges produkciót az együttestől, amelyen a zenészek a Nouvelle Vaugeból jól ismert Melanie Painnel lépnek majd fel.


Szeptembertől az együttes számos különleges koncerttel fogja ünnepelni fenállásának ötödik évfordulóját, és ennek alkalmából egy egész estés dokumentum film is készül a zenekarról Tóth Tamás rendezésében. A filmben megjelennek majd az együttes dalai, a tagok és az énekesek és rajtuk keresztül maga Budapest is. Mindemellett a közeljövőben egy könyv is napvilágot lát majd, amelyben bepillantást nyerhetünk a zenekar kulissza titkaiba, és az együttes nagyra ívelő történetéről is megtudhatunk érdekes részleteket.


Farkas Róbert, az együttes alapító tagjának a szavaival élve, „a Budapest Bár együttese nagyon örül, hogy kinyithattak Londonban és remélik, hogy többször is nyitva lesznek". Továbbá a Londoni Kulturális Olimpia keretében megrendezett koncerttel kapcsolatban hozzátette: reméli, hogy jól bemelegítette a terepet a magyar olimpiai sportolóknak és versenyzőink sok aranyat visznek haza idén is.

 

Forrás: balassi-intezet.hu

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.