Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A brazíliai kalandról - Lovasival

2013.04.27

 

Nemrégiben Brazíliában járt a Budapest Bár. Lovasi András szemüvegén át betekintést nyerhetünk az egzotikus kiruccanás kulisszái mögé.

lovasi.jpg

Fotó: index.hu

Köszönet a brazil.postr.hu weboldalnak az interjú elkészítéséért, ami olvasható: itt.

 

Brazíliai előzmények

 

A kávéházi cigányzene újraélesztését célul maga elé tűző Budapest Bár zenekar vezetőjét, Farkas Róbertet kérdezték arról, hogy került évekkel ezelőtt egy brazil szegény gyerekekből álló kórus repertoárjába a Kis kece lányom.

 

 - Néhány hónapot Brazíliában töltöttél 2010-ben. Hogy kerültél ki akkor Dél-Amerikába?

- Egy angol ösztöndíj keretében. Az egyik bank művészeket- zenészeket, képzőművészeket írókat - juttat el egy más kultúrába, földrészre. Így kerültem Dél-Amerikába három hónapra. Az volt a feladat, hogy adjak át az én kultúrámból valamit az ottani embereknek, én pedig kapjak egy picit az ottani kultúrából, és azt használjam az saját zenei világomban. Leginkább egyébként egy 40 fős 7-16 évesekből álló gyerekkórust tanítottam Brazíliában.

 

- Különleges, érdekes és egyben szomorú története van e gyerekeknek. Szegény és árva gyerekekből áll a kórus, akiket ugyanaz a bank támogat, amely az én ösztöndíjamat finanszírozta. Dél-Amerikában rengeteg gyereket vesznek el a szüleitől, mert nem bírják biztosítani az alapvető étkezésüket sem. Ezekkel a gyerekekkel foglalkoztam, többek között megtanítottam nekik magyarul a „Kis kece lányom” című dalt is. Nem volt semmi, amikor kis brazil gyerekek énekelték gyönyörűen a magyar népdalt!

farkas2.jpg

- És nemcsak népdalt tanítottam nekik, hanem cigány dalokat is, valamint zongorázni és hegedülni is jártak hozzám. Hozzá kell tennem, hogy kellemes csalódás volt, amikor megismertem a gyerekeket. Azt gondoltam, hogy magatartási problémás, elhanyagolt, piszkos gyerekekről lesz szó, de tisztelettudó, vidám, tiszta, értelmes gyerekekkel találkoztam, Jól lehetett dolgozni velük. Ők híresek ebben a városban, a 1,5 milliós lakosú Curitibában, egyfajta példaképei, „városimázs-hordozói” a településnek. Minden karácsonykor a főtéren több tízezer ember előtt énekelnek két héten keresztül.

farkas1.jpg

- Mindemellett én gitározni tanultam, és csináltam egy zenekart odakinn is. Érdekes a zenekar felállása: egy hét-, egy hathúros gitár, egy énekesnő, fuvola, ütősök és én hegedülök.Ott a brazil zenét egy kicsit a cigány zenével és egy kicsit a jazz-zel fűszerezzük.

 

 - Nemcsak a populáris, hanem a komolyzene területén is életreszóló élményeket szereztem. A Parana Szimfonikus Zenekar meghívására Andrea Bocelli brazil turnéján is szerepelhettem. Sao Paoloban és Rio de Janeiroban óriási tömeg előtt játszottunk. Szerették volna, ha kint maradtam volna a zenekarban, és tanárnak is szerződtettek volna...

 

forrás : fn.hu / Balla István

 

 

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.